Köpa ramar från IKEA

Känns väggarna tomma? Eller har du kanske ett färdigt motiv du skulle vilja hänga upp? Oavsett vilket har IKEA en mängd ramar för olika ändamål. Deras sortiment innehåller alla standardformat och gör det således enkelt att köpa ramar för dina foton, affischer och tavlor. Konst eller foton på väggarna hjälper till att göra rummet mer hemtrevligt.

Köpa ramar från IKEA är enkelt

Vad ska man tänka på?

Det är enkelt att köpa ramar från IKEA men det finns ändå några saker att hålla reda på. IKEA har en mängd olika dimensioner på sina ramar och det är viktigt att få med sig rätt storlek hem. Om du har framkallat foton på nätet kan det vara bra att dubbelkolla måtten, då det finns några olika storlekar och dimensioner även på standardutskrifterna.

Det viktigaste är att bilden du ska rama in har samma dimensioner som ramen, att storleksförhållandet blir samma. Skulle ramen vara lite för stor är inte det hela världen, utan kan rent av bli en snygg detalj. Tänk dock på att bilden kanske behöver fästas i ramen om den är för stor, för att inte glida runt.

Passepartout och collage

Många av IKEAs ramar har en medföljande passepartout, en vit kartongbit med ett eller flera hål i. Denna kartongbit har flera funktioner. Dels ger den ett större fokus åt motivet i ramen, dels blir ramen möjlig att använda till motiv av flera storlekar genom att antingen ta bort eller lämna kvar passepartouten. Det är en smaksak hur man väljer att göra, prova dig fram! Hur är det med collage då? IKEA har flera ramar med någon form av collagefunktion, alltså möjlighet att sätta samman flera foton i en ram. Varför inte göra ett collage av familjen, eller kompisgänget? Ett collage kan också bli en trevlig present, antingen med foton från en speciell händelse eller flera konstnärliga bilder som passar ihop.

Lek runt med placeringen!

Sammanfattningsvis är det alltså viktigt att ha koll på dimensioner och mått för sina bilder, innan man åker till IKEA. Därifrån är det bara fantasin som sätter gränserna. Det är enkelt att hänga upp ramarna, antingen med hjälp av krokar eller tavellister. Vad gäller placeringen kan du leka runt lite och prova dig fram, men vill du göra som proffsen plockar du fram måttstock och vattenpass för att få jämna mellanrum och snygga linjer. En tumregel kan vara att hänga tavlorna med samma avstånd mellan ramarna, för ett mer harmoniskt intryck.